Haberler

Kültür ve Sosyal Bilimler Fakültesi Araştırma Kolokyumu Toplantısı Gerçekleştirildi

21.01.2025

Kültür ve Sosyal Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen araştırma kolokyumu toplantısı, 15 Ocak 2025 tarihinde Rektör Yardımcımız ve Fakültemiz Dekan Vekili Prof. Dr. Aysel Uzuntaş’ın başkanlığında, fakültemiz öğretim üye ve elemanlarının geniş katılımıyla gerçekleşti.

Toplantı, Prof. Dr. Aysel Uzuntaş’ın ilgili araştırma kolokyumunun konsepti, içeriği ve amaçlarına yönelik bilgilendirici bir giriş konuşmasıyla başladı. Prof. Dr. Aysel Uzuntaş, konuşmasında, bu tür etkinliklerin fakülte bünyesindeki akademisyenlerin güncel bilimsel çalışmalarını paylaşmalarına olanak tanımakla kalmayıp, aynı zamanda farklı akademik perspektiflerin ve disiplinler arası etkileşimlerin zenginleştirilmesine ve akademik iş birliğinin güçlenmesine katkı sağladığını ifade etti. Araştırma kolokyumu konseptine göre kolokyum, Kültür ve Sosyal Bilimler alanında yürütülen araştırma projeleri için fikir alışverişi imkânı ortaya koymakta, planlanan araştırma projelerinin ve yeni araştırma konularının istişare edilmesine ve tartışılmasına da olanak sağlamaktadır. Ayrıca doktora vb. araştırmalar kapsamında yapılan sunumlar ile genç araştırmacılar da bilimsel çalışmalarında teşvik edilmekte ve desteklenmektedir. Dekanımızın ardından, Fakültemizin Alan Koordinatörü Doç. Dr. Rainer Schmidt, kolokyumların akademik araştırmalara ve disiplinler arası tartışmalara sunduğu katkılara dair görüşlerini paylaştı. Doç. Dr. Rainer Schmidt, bu tür toplantıların, akademik bilgi birikimini ve fakültenin bilimsel üretkenliğini artırıcı bir rol üstlendiğini belirtti.
            
Bu çerçevede gerçekleştirilen araştırma kolokyumu toplantısında, İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde doktora çalışmasını Prof. Dr. İsmail Coşkun’un danışmanlığında  sürdüren Fakültemiz Araştırma Görevlisi M. Oğuzhan Güner, doktora tezine ilişkin bir sunum yaptı. Sunumunda, Almanya’nın göç politikalarını tarihsel bir perspektifle ele aldığı çalışmasını katılımcılarla paylaştı. Göç olgusunu farklı tanımlar ve teorik yaklaşımlar çerçevesinde irdeleyen Arş. Gör. M. Oğuzhan Güner, sunumun devamında doktora tezinin ayrıntılarına değindi ve fakülte öğretim üyelerinin yönelttiği soruları yanıtladı.

Toplantıda Türkiye ve Almanya bağlamında bilhassa göç konusunun fakültemizin temel araştırma konuları arasında olduğu ve göç olgusunun Sosyoloji, Psikoloji, Dil bilimi, Edebiyat,  Kültür, Medya ve İletişim gibi disiplinler arası bakış açılarından incelenebileceği hususu vurgulandı.  Toplantı, fakülte öğretim üye ve elemanlarının genel değerlendirme ve yorumlarıyla sona erdi. Araştırma kolokyumu toplantısı, verimli ve zengin bir akademik paylaşım ortamı sundu.